Delägande

Hur går det till att bli delägare till jaktfri mark?

  1. När lämplig mark dyker upp lägger vi ut det som förslag i Facebookgruppen Jaktfritt. Om du bedömer att det är något för dig så anmäler du ditt intresse där och klickar i hur stor summa du kan tänka dig att lägga. Det kommer att finnas valmöjligheter mellan 10 000 kr och 100 000 kr.
  2. Färdiga samäganderättsavtal för delägandet kommer att finnas. I övrigt gäller lagen om samäganderätt. (Mer information om detta kommer.)
  3. Beroende på vilken summa du bidragit med så äger du en viss procentandel av marken.
  4. Delägarna äger sedan tillsammans marken och förvaltar den enligt samäganderättsavtalet.
  5. I köpet av delägarskap ingår en mindre engångskostnad för administration gällande de två första åren. I den ingår möteshantering, bankkontakt, avtalsskrivning, åtelövervakning av marken, eventuell hantering av stormfällt virke samt värdering och övervakning av biologisk mångfald.

Att vara markägare innebär samma ansvar som en vanlig markägare har. Skillnaden är att flera personer genom konsensus behöver komma överens om vad som gäller för marken. För att undvika senare frågeställningar är avtalet ingående.

Det är mest fördelaktigt i det långa loppet att köpa mark. Då får området en kontinuitet och engångsbeloppet betalar sig efter några år i jämförelse med arrende där vi inte får tillbaka pengarna. Vill man sälja sin andel så får man betalt till andelens uppskattade marknadsvärde. De senaste tio åren har skogsmarkpriserna stigit med 34-41 procent i mellersta och södra Sverige. Just nu (2025) är priserna låga. Förslagsvis köper vi eller arrenderar inte mark i renbetesområden (norra halvan av Sverige) eftersom samernas rättigheter gör det svårt för de stora rovdjuren att finnas där.

För att naturen ska kunna skapa fungerande och friska ekosystem behövs även stora rovdjur eftersom de styr ekosystemen uppifrån. Innan vi köper eller jaktarrenderar kontrollerar vi genom länsstyrelsen och i Rovbase om det gjorts observationer i området.

Vad behöver jag kunna som blivande markägare?

Vi erbjuder en administrativ avgift för de som vill slippa den delen. Där kommer det att ingå tillgång till expertis om skogsskötsel, mötesadministration, utbildning och rättslig hjälp. Mer information om det kommer.

Det är inte nödvändigt men det kan vara bra att ha någon kunskap om skogs- och markskötsel. Vi rekommenderar därför de här kostnadsfria kurserna som blivande markägare:

Kurser i naturnära ekoskogsbruk

Viltanpassad skogsskötsel

Hyggesfritt i praktiken

Plockhuggets kurser

Södraskolans kurser

Skogsstyrelsen