Är du markägare och vill medverka i projektet?
I Sverige är cirka 20% av jaktmarkerna oregistrerade (de ingår inte i ett viltvårdsområde, kronhjortsområde eller älgjaktområde). Men om din mark är registrerad så behöver du gå ur jaktområdet. Så här gör du:
Avregistrera din fastighet från jakt
Man kan förhindra allmän jakt (små och medelstora djur som inte räknas som ”statens vilt”) på sitt arrende eller sin mark. Men om man även vill förhindra licensjakt gäller detta (enligt länsstyrelsen Skåne):
”För att blir borttagen från ett älgjaktsområde kan man som markägare kontakta företrädaren för området som i sin tur förmedlar förändringen till länsstyrelsen som sköter avregistreringen. Älgskötselområden är en frivillig sammanslutning som kan ha egna stadgar att förhålla sig till. För kronhjortsområde som finns i södra Skåne (norr om väg E22 gäller allmän jakt efter kronhjort i Skåne) så är man antingen registrerad som licensområde eller oregistrerad, man kan genom licensinnehavaren be om avregistrering av sin fastighet hos länsstyrelsen. När det kommer till viltvårdsområde så gäller nedan §§ från Lag (2000:592) om viltvårdsområden:
33 § På ansökan av fastighetens ägare eller viltvårdsområdesföreningen får länsstyrelsen besluta att ur viltvårdsområdet utesluta
1. en fastighet som på grund av ändrad användning eller annars saknar väsentlig betydelse för verksamheten inom området,
2. en fastighet eller flera fastigheter med samma ägare som kan utgöra en egen enhet för viltvård, om övriga fastigheter inom viltvårdsområdet kan bestå som ett lämpligt sådant område.
Om fastighetsägaren och viltvårdsområdesföreningen är ense om en uteslutning som avses i första stycket 1 får föreningen besluta i frågan.
34 § Länsstyrelsen kan besluta att viltvårdsområdet skall upphöra och viltvårdsområdesföreningen skall upplösas om
1. fler än en femtedel av fastighetsägarna, eller de fastighetsägare som äger mer än en femtedel av viltvårdsområdets areal, på en föreningsstämma uttalar sig för en upplösning,
2. viltvårdsområdesföreningen saknar styrelse, eller
3. viltvårdsområdesföreningen allvarligt missköter förvaltningen av viltvårdsområdet.
Om viltvårdsområdet finns inom ett omarronderingsområde enligt 1 § jordförvärvslagen (1979:230) gäller i stället för vad som sägs i första stycket 1 att fler än hälften av fastighetsägarna, eller de fastighetsägare som äger mer än hälften av viltvårdsområdets areal, skall ha uttalat sig för en upplösning.
Vid omröstning i frågan om upplösning gäller 7 § tredje stycket.
Beslut om upplösning enligt första stycket 1 får meddelas tidigast tre år från det att beslutet om bildande av viltvårdsområdet vann laga kraft.”
__
På Jämtlands länsstyrelses hemsida står det:
”Om du vill lägga till eller ta bort fastigheter i ett befintligt älgskötselområde eller licensområde gör du en ansökan om ändring.
Du som är företrädare för ett redan registrerat område kan ansöka om ändring i älgportalen Älgdata eller på en blankett. Fördelen med att använda Älgdata är att du ser ditt befintliga registrerade jaktområde och du behöver inte skicka in ett separat avtal mellan älgjaktsområdet och jakträttshavaren. I Älgdata kan du markera i en interaktiv karta vilken eller vilka fastigheter som ska läggas till eller tas bort och beräkna landarealer.
Din ansökan om ändring ska ha kommit in till Länsstyrelsen senast den 31 januari inför det kommande jaktåret. Avgiften för ansökan är 2 300 kronor som du betalar i samband med ansökan.”
Skylt
När du som markägare har jaktfri mark kan du visa ditt ställningstagande genom att sätta upp en skylt med texten ”Jaktfritt” på din mark. Du kan använda vilken skylt du vill, och det går även att beställa en skylt genom oss.